Кулінарна студія «Смак» |
Керівник гуртка:«Про смаки не сперечаються». Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова йде про яку-небудь книжку, кінофільм, одяг. Але своїм народженням він зобов’язаний мистецтву кухаря. Мистецтво приготування їжі – кухарська справа – є одним з найдавніших. Протягом тривалого часу приготування їжі було справою домашніх господинь, кухарок та окремих кухарів-професіоналів. Стародавні греки серед муз обрали покровительку мистецтва приготування їжі – Куліну. Саме ж мистецтво приготування їжі пізніше отримало назву «кулінарія» (від латинського cylina, тобто «кухня»). Поєднуючи чотири основні смаки (солодкий, кислий, солоний, гіркий), використовуючи широку гаму запахів та ароматів, майстер-кухар володіє таємницею дії ароматично-смакових компонентів їжі на емоційну сферу нашої психіки. Можливо, саме ця творча сторона праці кухаря і привертає таку велику кількість бажаючих її опанувати. У Центрі дитячої та юнацької творчості більше 25 років діє кулінарний гурток "Смак". Вже не одне покоління вихованців радують домашніх своїми кулінарними здібностями і приводять до гуртка своїх дітей. Уміти смачно приготувати та гарно подати страву – це також свого роду мистецтво, яке потребує таланту. Творчий процес у приготуванні їжі, перетворення ідеї в реальність – це основні принципи роботи керівника гуртка Шоліної Тетяни Михайлівни. Програма занять гуртка дуже різноманітна. Починають новачки із знайомства з правилами гігієни праці, первинної обробки продуктів та їх нарізування. Згодом діти переходять до приготування страв за принципом послідовного переходу від простого до складного: холодні страви, закуски, перші страви, страви з риби та м’яса. Особлива увага приділяється якісному виконанню гуртківцями кожної операції. Приготування страв вимагає уваги, спокою та зосередження.  Разом з педагогом вихованці мають змогу вирушити в кулінарну подорож українською кухнею. Україна здавна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом сторіч, багата на традиції, вирізняється розмаїттям страв та їх високими смаковими й поживними властивостями. Борщі і пампушки, вареники і галушки, ковбаси і печеня, напої з фруктів і меду відомі в усьому світі. Багато рецептів, що характеризуються простотою приготування і прекрасними, неповторними смаковими якостями, ароматом, соковитістю із задоволенням опановують гуртківці. Проте чудова подорож навколо світу смачним кулінарним маршрутом не закінчується українською кухнею: діти знайомляться з кулінарними рецептами страв, що входять у "золотий фонд" світової кухні та є її гордістю. З нетерпінням чекають вихованці занять, на яких готують солодкі страви. Це різноманітні десерти, креми, помадки, глазурі, желе. Тут діти набувають навичок готувати тісто різних видів (дріжджове, листкове, заварне, білкове). А головне мають змогу оцінити отриманий результат – пальчики оближеш! «Важливо знайти у буденному - святкове!», – так говорить Тетяна Михайлівна своїм вихованцям. – «Тому дуже важливим є вигляд страви, яку готуємо». На цьому етапі дітям надається можливість створювати речі, яким властива індивідуальність та вишуканість. Вихованці створюють незвичайно красиві вироби із солоного тіста. Це ще один напрямок роботи гуртка. Якою смачною не була б приготовлена страва, велике значення має сервірування столу. Із задоволенням діти відвідують заняття, на яких знайомляться із процесом сервірування. Як він виглядав у минулих століттях? Чим вирізняється нині? З чого потрібно починати? У чому тонкощі цього процесу? Взагалі – як правильно сервірувати стіл? Про все це діти дізнаються на заняттях гуртка «Смак». Гурток відвідують не лише дівчата. Багато серед вихованців і хлопців, адже найкращі кухарі світу, як показує практика, – чоловіки. Неабияке значення має і те, що багато вихованців обирають майбутню професію, пов’язану з кулінарією.У цієї професії є широкий простір для творчості. Придбані знання тонкощів кулінарного мистецтва, поєднані з любов’ю і вірністю своєму покликанню, складають майстерність. При бажанні це цілком можливо. Хто бажає кожен день бути творцем ? Хто бажає дарувати людям радість і красу? Хто бажає пізнати секрети майстерності і засвоїти основи кулінарії? Не вагайтесь! Гурток «Смак» чекає на вас. Заняття відбуваються Вт. 15:30 - 17:30, 17:30 - 19:30, Ср. 15:30-17.30, 17:30-19:30, Чт. 15:30-17.30, 17:30-19:30, Нд. 10.00-12.00, 12:00-14:00, 14:00-16:00, каб. №12. 2024 Новорічна майстерня-2024
Конкурс-виставка Кубок міського голови Конкурсна робота вихованця Шоліна Дениса - "Українська хатинка" (вироб з пряничного тіста)
Міський патріотичний конкурс учнівської молоді «Великодня Україна»
Конкурс професійної майстерності - 2024 Завдання конкурсу: пряничний вінок "Весняна композиція" Переможці Молодша вікова категорія 7-9 років:
1 місце -Депутат Катерина , Вітренко Мар'яна ,Черненко Ніна, Левченко Поліна
2 місце - Новоселя Ксенія та Новоселя Марія 3 місце - Прудеус Михайло Вікова категорія 9-12 років:
Решетняк Анна - 1місце.
Антоненко Микола - 1місце.
Сухацька Соломія - 2 місце.
Паливода Таїса - 2 місце.
Вікова категорія 13-15 років:
Решетняк Вікторія - 1місце
Ісаєнко Вікторія - 1місце
Обласний конкурс "Збережемо первоцвіти" Учасниця конкурсу Столярчук Дарина зі своєю роботою "Весняний букет" (виготовлені та розписані глазур'ю пряники і сформовані в букет)
Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва "Знай і люби свій край" Учасниця конкурсу Решетняк Вікторія з роботою "Мій рідний край" (Імбирний пряник, покритий декор-гелем та декорований цукровою картинкою і айсінгом).
2023 Новорічна майстерня -2023
Готуємо печиво, шоколадні пироги та галети на тісті з кисломолочним сиром з грушею, дор блю та горіхом пекан
Завітайте до нас на піцу Тема заняття: приготування піци з різними видами начинок та коржі з сиром. Піца вважається однією із найпопулярніших страв у світі. Багато народів розробили свої національні варіанти піци. В Індії до неї додають маринований імбир, фарш із баранини і соєвий сир. У Японії їдять піцу з вуграми і кальмарами, у Пакистані - з гострим карі. Мешканці Коста-Рики віддають перевагу піці з кокосами, а бразильці - піці із зеленим горошком. Ми ж готуємо піцу з будь-яких продуктів ,які є в наявності Смачного!!!
Приготування салатів Салати є надзвичайно корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також речовини, які вбивають хвороботворні мікроби. Споживання салатів, особливо із сирих овочів та зелені, покращує травлення і збуджує апетит. Смачного!!!)))
Майстер-клас по розпису пряників до Дня захисту дітей для дітей ВПО
Конкурс професійної майстерності
Тема конкурсу – ванільні та карамельні капкейки; завдання – приготування та оформлення капкейків;
1 місце - Мезенцова Ангеліна та Гнатюк Тимур, 2 місце - Антоненко Микола , Антоненко Андрій та Хрижантовська Єлізавета, 3 місце - Сухацька Соломія та Решетняк Вікторія
Обласний етап Всеукраїнської виставки-конкурсу декоративно-ужиткового і образотворчого мистецтва "Знай і люби свій край" Конкурсна робота "Українська хатинка" (пряник) від Шоліного Дениса у номінації : вироби з тіста
Денис Шолін - учасник 1-го обласного етапу Всеукраїнського гуманітарного конкурсу "Космічні фантазії" та його робота ("космічний" пряник)
Різдвяні пряники від Шоліна Дениса для участі у Всеукраїнському дитячо-юнацькому фестивалі "Різдв'яна зіронька"
2022 День святого Миколая До Дня святого Миколая у нашому місті був проведений благодійний захід для дітей, чиї батьки загинули на війні або вважаються зниклими безвісти. ЦДЮТ м.Черкаси також долучився до цього заходу. Зокрема, керівник кулінарної студії "Смак" (Шоліна Тетяна) зі своїми вихованціми провели майстер-клас з розпису пряничків. Кожна дитинка розписувала два прянички. Один для себе, інший для військовослужбовців ЗСУ.
Конкурс "Майстерня Діда Мороза" 2022 рік"
Обласний етап Всеукраїнської виставки "Святково обрядовий хліб Великодня"
Наші валентинки до Дня Святого Валентина
2021 Наші роботи
Конкурс «Майстерня Діда Мороза»
2020
2019
КОНКУРС ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ 2019
|